Tek Kişilik Evlilikler

By Didem Bektaş

evlilik, ilişki, yalnızlık

Evlilik iki kişi arasında gerçekleşen bir eylem, durum. Tek kişilik evlilik mi olur demeyin? Ben tamamen burada evliliği sağlıklı bir şekilde yürütemeyen çiftlerin durumunu anlatacağım. Belki burada siz de kendi hikayenizi bulacaksınız. Etrafınıza şöyle bir bakın.. Sağlam temeller üzerine kurulu bir ilişkisi olan insanları inceleyin. İlişkilerde temeli atmak gelecek açısından ve ilişkiden alınacak tatmin açısından çok önemli. Peki ilişkilere en çok değeri kim veriyor? Kadın mı, erkek mi?

Özveride bulunabilmek, yeri geldiğinde hoş görmek, alttan almak, anlayışlı olmak hatta sabırlı olabilmek bile bir ilişkiyi ayakta tutan değerler.. Sadece sevgi veya aşk maalesef yeterli değil. Sağlam bir kişilik ve niyet de önemli tabii ki. Evliliğe adım atarken, her iki tarafın da bu birlikteliğin mutlu sonla bitmesi arzulanır. Nedense, evlendikten sonra değişir insan. Herkes de değişir demiyorum, ama evli çiftlere bir bakarsak ne demek istediğimi anlayacaksınız. Sevgiliyken yaptıklarınızı evliyken devam ettiremezsiniz.

Fedakarlık ve olgunluk ister evlilik. Egolar o kapıdan içeri girdiğiniz an yok olur. Yani böyle olması gerekir. Normal ve mutlu bir evlilikte olması gereken şeylerin başında saygı gelir. Kadın mutfakta kocasına yemek hazırlıyorsa, adam da o sırada eve geldiyse, kadın kocasını güler yüzle karşılamalı, kocası karısına ne hazırladığını yardım isteyip istemediğini sormalı. Yemekten sonra günün olaylarını konuşmalılar, gerisi özlem ve sevginin gerektirdiği gibi gelir zaten.. Tek kişilik evliliklerde bu böyle yürümez.

Biri başka bir havadadır, diğeri başka.. Sanki yurt arkadaşları gibi.. Hatta yurtta veya pansiyonda bile insanlar iletişim halinde iken, bazı evli çiftler birbirlerinin farkında bile değildir. Bu gibi boşvermişlik durumlarında acilen bir evlilik danışmanına çiftlerin birlikte gitmeleri gerekir. Gerekiyorsa da terapilerin düzenli olarak devam etmesi önemli olacaktır. Sıkıntımız olduğunda ki bu çok doğal bir şey, eşimizle bunları paylaşmalıyız. Belki derman olacak bir çıkar yolu bulacaktır bize.. En azından ortak olup acımızı hafifletir. Evlilik, paylaşmaktır. Aynı şekilde sizin de üzüntünüz veya sevinciniz olduğunda ilk olarak eşinizle paylaşın.

Bu gibi paylaşımlar ilişkinizi güçlendirecek, evliliğinize anlam katacaktır. Hem sizi siz yapan en değerli özelliğinizden biri haline gelecektir. Aileler ile olan ilişkiler de elbette önemlidir ilişkinizde, fakat kesinlikle kapınızın dışında kalan herhangi bir pürüzü kendi ailenize evinize ve eşinize taşımayın. Bir de işin fiziksel boyutları var. Cinsellikte de tek tarafın istekli olması ve sürekli adım atan taraf olması ilişkiyi yorar ve evliliğin ömrünü kısaltır.

Evde iş bölümü yapmak, herkesin hayat müşterek anlayışıyla hareket etmesi yine kritik bir konudur. Arkadaşlarınızdan bazıları ortak olsun. Ayrıca kendi arkadaşlarınızla da ayrı ayrı buluşup bir şeyler yapma özgürlüğünüz olsun. Yani ayrı ayrı da vakit geçirin. Bu da size iyi gelecektir. Maddi durumunuzu iyi ayarlayın, sıkıntılı günlerinizde birbirinizi suçlamayın. Güven sorunundan hiç bahsetmiyorum zaten.. Bir ilişkinin en temelinde güven yer almalı.

Çiftlere şimdilik bu kadar tavsiyem ve durum değerlendirmem oldu. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere.. Evli olan veya evlenmeyi düşünen okuyucularım yorumlarınızı benimle paylaşırsanız çok sevinirim..

Didem Bektaş

About the author

Didem, hayatı ve hayata ait olan şeyleri hayal gücüyle pekiştirerek irdelemeyi sever. Yazı yazmak ve resim yapmak başta olmak üzere sanatsal çalışmalarda bulunmak en büyük hobileridir. Doğada yapılan her şeye bayılır. Hayat dolu ve renkli bir kişiliğe sahiptir.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}