Vitaminler Kilo Aldırır mı, Yararları Neler?

By Didem Bektaş

kilo, vitaminler, zayıflamak

Öncelikle bunu düşünenlerin içini rahatlatmak isterim ki, uzmanların da dediği gibi vitaminler kilo aldırmaz. Vitaminler, vücudumuzun karbonhidrat, yağ ve proteini kullanmasını da sağlar. Besinlerden vitamin almadığımız zaman metabolizmamız bozulur. Vücudun dengesi tamamen değişir ve hastalıklar baş gösterir. Vitaminler vücutta yakılmadığından doğrudan onlardan kalori almıyoruz. Suda çözülen vitaminler sıvılarla dışarı atılır, yağda çözünen vitaminler ise yağ dokusunda depolanır. Bu tür vitaminleri fazla dozda tüketmek sorunlara yol açacaktır.

A ve D vitaminlerinin tüketiminde dikkatli olmak gerekir. Aşırıya kaçılmamalıdır. Birçoğu karaciğerde depolanır. Bu iki vitamin iyi depolandığından eksikliği uzun süre hissedilmez çünkü yeterince tutulur. B vitamini ve komplekslerinde ise durum tam tersidir. Az süre tutulurlar ve eksikliği mesela unutkanlık gibi etkileri hemen yaşanır. En ciddisi de C vitamini eksikliğidir çünkü skorbit hastalığı ortaya çıkar ve ölümle sonuçlanabilir.

Vitaminlerin hepsi bizim için gereklidir. Aklınıza gelebilecek hemen hemen her hastalığa iyi gelmekte ve mutlaka tüketilmesi gerekir. Doğal yolla alınan yani sebze, meyve ve benzeri besinlerden alınan vitaminler kilo aldırmaz fakat dolaylı yolla alınan vitamin hapları daha fazla enerji ihtiyacı doğuracağından vücudun kalori alma isteğini artırır. Daha çok yeriz ve iştah açılınca dengesiz beslenmeye başlarsak, kilo alırız! Yani tamamen bize kalmış. Vücut bir takım besinlerden aldığı enerjiyi yakmazsa kiloya dönüşür..

Bu bakımdan sporumuzu yapıp sağlıklı ve dengeli beslenerek kilo alımını durduruz. Hatta zayıflama planımıza da devam edebiliriz. Diyet yaparken halsiz kalan kişiler destek amaçlı vitamin hapları alıyor. B vitamini hapları dolaylı yoldan kilo aldırabilir. Bu yüzden diyetisyeninize danışarak bu tür takviyeleri alın. Sizin bünyeniz çabuk yağlanan ve tutan bir bünye ise işiniz daha zordur. Bunun dışında vitaminler doğal yollar ile alındığında son derece güvenilir ve gereklidir. Sağlığa olan faydalarından kısaca bahsedeyim.

A, D, E ve K vitaminleri kalıcı, B ve C vitaminleri geçici ve suda eriyenlerdir. B grubu vitaminler, sinir hücrelerini korur, zararlı maddeleri engeller, hafızayı güçlendirir. C grubu vitaminler, katarakta iyi gelir, bazı kanser türlerini durdurur. Folik asit, doğum kusurlarını önler, kanser ve beyin hastalıklarına karşı korur.

A vitamini, göz hastalıklarını önler ve göze iyi gelir. Daha iyi görmeyi sağlar. Fazlası kemiklere zarar verir. D vitamini, kemik kırılmalarını önler. Kolon ve yumurtalık gibi kanser türleri ile savaşır. E vitamini, hücreyi dış etkenlerden korur. Alzhimer ve kansere iyi gelir. K vitamini, kan ve kemikler için birebirdir. Vücudumuz için gereken vitaminlerin tamamını besinlerden alabiliriz. Bunun için ek takviyelere gerek yok .

3 ana besin maddesini almamız yeterlidir. Karbonhidrat, yağ ve protein. Hiçbir diyette bu besin gruplarından taviz verilmemelidir. Aksi halde değil kilo vermek nefes bile alamayız, yaşamsal faaliyetlerimiz aksar hatta durur. Yani vitaminlerin sağlığa olan faydalarının yanısıra gerekliliği de var. Yaşamı devam ettiren ana damarlardan biridir vitaminler..

 

Didem Bektaş

About the author

Didem, hayatı ve hayata ait olan şeyleri hayal gücüyle pekiştirerek irdelemeyi sever. Yazı yazmak ve resim yapmak başta olmak üzere sanatsal çalışmalarda bulunmak en büyük hobileridir. Doğada yapılan her şeye bayılır. Hayat dolu ve renkli bir kişiliğe sahiptir.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}