[highlight]Cep telefonu henüz icat olmamışken insanlar nasıl yaşıyordu acaba?[/highlight] Ateş’in bulunması, nasıl yeni bir çağ yarattıysa ve uygarlığın başlangıcı olarak gösteriliyorsa, bence cep telefonları da yeni bir çağ başlatan olgulardan biri. Bu çağ Modern Çağ mı? Altın Çağ mı? Nükleer Çağ mı? Adının pek bir önemi yok aslında. Cep telefonu kesinlikle yaşamı değiştirdi.
Ateşin bulunuşu uygarlığın başlangıcı olarak gösteriliyor. Önemli bir keşif; zira insan artık geceyi aydınlatabilir hale geliyor, vahşi hayvanlardan kendini koruyabiliyor, yiyeceklerini pişirebiliyor ve ateşi kullanarak bakırla birlikte erittikleri kalay sayesinde daha sert bir karışım olan Tunç elde ederek kullandıkları aletleri geliştirmiş oluyor. Çağ atlandığını ve yaşamın artık değiştiğini anlamak çok zor değil, zira eskiden çiğ yenen et şimdi pişmiş ve daha lezzetli. Vesaire… Vesaire… Koca çağın gene gırtlak kısmından yaklaştım ya bu konuya da; bana helal olsun vallahi!
Peki; cep telefonlarının hayatımızla son derece iç içe ve ona resmen kaynamış bir olgu olması, insanların yaşam şekillerini ne şekilde ve hangi boyutta değiştirdi? Hemen aklıma gelen bir örnek vereyim; telefon kartlarını ve telefon kulübelerini hatırlayanlar kimler? Sıra beklemeler ve ilk “ kontör kültürü”! Evinde veya işinde değilsen, birine ulaşmanın ve iki laf söyleyebilmenin tek yolu! Artık, bugünle dünün farkını, varın siz mukayese edin.
[highlight]Cep telefonu en popüler teknolojik alet. En çok ısındığımız elektronik iletişim yolu. Dolayısıyla artık o bir teknolojik cihaz olmaktan çıkmış ve sosyal bir olgu haline gelmiştir.[/highlight]
[highlight]Cep telefonlarımız yeni evladımız! “Ingaa….. Ingaa…..”[/highlight] Sevdiğiniz bir melodiyi ekleyerek boşluğu siz doldurun bir zahmet. Onu istediğiniz gibi giydirebilirsiniz. Onun dilinden anlamanız ve çocuğunuzun özelliklerini iyice öğrenmeniz gerekli. Yeni evladınızı çözmek için lütfen yeterince uğraştığınıza emin olun. Bazı günler sizi çıldırtabilir! Sakın ola ona şiddet uygulamayın! Bir de, her gün karnını yeterince doyurmalısınız. Unutmayın tamam mı? Ancak bu evladı, eskiyince veya beğenmediğinizde değiştirebilirsiniz!
Çocuk deyince, aklıma gençlerin cep telefonlarına olan bağımlılığı geldi. Orta okula ve liseye gidenlerin hemen hepsinin cebinde mutlaka bir tane var. Cebinde olsa iyi. Her dakika ellerinden düşürmüyorlar.
Olabilir, cep telefonlarının aileler için bir sürü avantajı var. Mesela ebeveynler çocuklarının nerede olduğunu, programlarını, ne zaman, ne yaptıklarını cep telefonları sayesinde istedikleri an bilebiliyor. Ama bana kalırsa, [highlight]bu alet yüzünden tuhaf bir özgürlük ve terbiye anlayışı ortaya çıktı.[/highlight] “İyi çocuk olursan sana şeker alacağım.” benzeri; “Dersine çalış. Sınavından iyi not al. Sana benden bol bol kontör!”
Çocuklar her şekilde durumdan memnun. Cep telefonları sayesinde sosyal iletişim ağlarını güncel tutuyorlar. Tutuyorlar da, acaba gerçekten arkadaşlarıyla “iletişebiliyorlar” mı? Yoksa cep telefonları bir nevi “dışlanma” ve “sanal zorbalık” aleti mi oldu? “Flört” kavramı günümüz gençleri arasında ne halde pek bir bilgim yok ama, kesin olarak cep telefonları hava atmanın başlıca yollarından biri. Arkadaşlar arasında ezik kalmamak adına, babanın bütçesini milyarlarca liralık telefon alması için ezebildiklerini de çok iyi biliyorum ayrıca.
Sonuç olarak; oğlum daha ufak ama korkarım bu cep telefonu konusu, ileride önemli bir meselem olacak. Cep telefonu kullanma ve ailemizin muhtemel kuralları konusunda gerçekten şimdiden tez çalışmalarına başladım. Tüyoları memnuniyetle alabilirim arkadaşlar.