Her bebeğin doğduğu andan itibaren belli bir aşı takvimi vardır. Sağlıklı gelişimleri açısından doğar doğmaz bir Hepatit aşısı ve takip eden hafta, ay ve yıllarda diğer aşılarını olması gerekir. Doğumdan itibaren ilk 72 saat içinde Hepatit B aşısı olmalı, birinci ve altıncı ayların sonunda bu aşı tekrarlanmalıdır. İkinci ayın sonunda BCG yani verem aşısı yaptırılmalıdır. Difteri, boğmaca, tetanos, inaktif polio, hemofilus influenza tip b aşıları ikinci, dördüncü, altıncı ve on sekizinci ayların sonunda yaptırılması gereken aşılardandır. Pnömokok aşısı, kızamık, kızamıkçık aşıları ve kabakulak aşısı ilk yılın sonunda ve ilköğretim birinci sınıfta uygulanmalı. Oral polio aşısı, erişkin tipi difteri ve tetanoz aşıları ilköğretim sekizinci sınıfta çocuklara yapılır.
Bu tip aşılar okullarda toplu olarak çocuklara yapılmaktadır. Hepatit A aşısı da yine bebeklik çağı aşılarından biridir. Suçiçeği aşısı ise mutlaka olması gereken aşılardan ve bebeklik çağına ait bir aşıdır. Suçiçeği, Hepatit A ve Rotavirüs aşıları özel aşılara dahildir. Karma aşılar, felç aşıları ve tekrarlama aşıları da çocuk hayatında önemli bir yere sahiptir. Tüm bu hastalıkların oluşum riskini önler ve ileride gelişebilen hastalıklardan korur. Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi hastalıklardan korunması açısından her aşısını yaptırmalı ve gelişimini dikkatle takip etmelisiniz. Özellikle ilk 12 aylık gelişimi ve bu süreçteki ayların sonunda olacağı aşılar hayati önem taşıyor.
Grip aşısını yetişkinler yaptırıyor, peki çocuklarda grip aşısı yaptırılır mı? Gribal hastalıklar hızla yayıldığından hijyen kurallarına her ne kadar uysak da ve çocuklarımızı bu şekilde büyütsek de, gribal hastalık ve enfeksiyonlardan kaçınmamız mümkün olmuyor. Grip aşısı bu tür hastalıklardan korunmak için birebir. 200’e yakın soğuk algınlığı virüsü vardır. Solunum yolu enfeksiyonları ise ölümcül nitelikte olabilir. 6-23 aylık bebeklerde grip aşısı mutlaka yaptırılmalıdır. Bu aşı sonbahar döneminde yapılır. Bu süre 5 yaşın sonuna kadarki süreyi kapsamalıdır. Bir çocuk 6 aylıktan 5 yaşına dek grip aşısı olmalıdır.
Sonbahar döneminde grip aşısı olma sebebi ise, hastalığın sonbaharda sonra kış mevsiminde daha yaygın olarak görülmesidir. Rotavirüs aşısı ise bir çocuğun hayatındaki en önemli aşılardan. Çünkü dünya üzerinde 5 yaş altı çocuklarda en fazla ölümler bu virüsten kaynaklanıyor. En iyi korunma yolu da aşısını olmak. Aşı, bağışıklık sistemini koruyor ve hastalığın vücuda girmesini önlüyor. Aşıların bebeklerde otizme yol açtığı söylentisini ise Sağlık Bakanlığı şöyle yalanlıyor. Aşıların içindeki koruyucu maddeler kesinlikle çocuklarda yan etkiye sebep olmamaktadır. Sadece aşı sonrasında bazı bebeklerde hafif bir ateş, kızarıklık veya ağrı görülebilir. Bu durum da geçicidir.
Aşı zamanı geçtiyse onun yerine aşı yaptırılmamalı takvime kalındığı yerden devam edilmelidir. Aynı anda birden fazla aşı yaptırılabilir. Tek bir iğneye enjekte edilerek birden fazla aşı yapılarak yan etkiler de azaltılmış olur. Hasta olan veya antibiyotik kullanan bir çocuk zamanı gelen aşısını olabilir, yalnız önce doktoruna danışmakta fayda vardır. Bebekler sadece verem aşısı sonrasında banyo yaptırılmamalıdır. Bunun dışındaki tüm aşılardan sonra banyo yaptırılabilir. Yine memenjit aşısı da bir bebeğin olması gereken aşılardandır. Unutulmamalıdır ki, aşıların herhangi bir hastalık karşısında tedavi edici bir özelliği yoktur. Hastalıklardan korunma amaçlı riskle karşı aşıları yaptırmalıyız. Bebek ve çocukların bağışıklığı daha hassas ve zayıf olduğundan aşı takibini dikkatlice yapmalıyız.