İnsanın ablası olması çok güzel. Kendi kanından, canından biriyle ve en saçma sapan yönlerini bilen biriyle dertleşmek kesinlikle paha biçilemez. Geçen gece telefonda epey bir lafladık. İki kadın konuşur, konuşur da; konu acaba ne olur? Elbette erkekler ve ilişkiler. İki kardeş Mars’ı ve Venüs’ü değişik açılardan ele alır; evirir çevirirsin. Şu üç harflik dev kelime “aşk”ı, hallaç pamuğu gibi vurursun duvardan duvara. Laf döndü dolaştı ve sonunda yüzyıllardır aranan aşk tanımı ortaya çıktı. Aşk nedir? Aşk “üzüm”dür arkadaşlar.
Diğer meyvelerle kıyaslandığında, en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olan üzümün 15.000’in üzerinde çeşidi bulunduğu tahmin edilmekteymiş. Üzümün lezzeti, bereketi ayrı tarafta dursun. Farklı bir sürü işlemden geçtikten sonra, üzüm çeşit çeşit hal alıyor, öyle değil mi? Mesela sirke üzümden mamüldür. Ezik, büzük, çürümüş ve tatsız üzümlerden sirke yapmak mümkündür. Sirke; üzüm suyunun yani şıranın ekşimesinden, mayalanmasından meydana geliyor. Üzümler sıkıştırılır, posalarıyla birlikte cam bir kavanoza yerleştirilir. Tüm malzeme içine boşaltılır, ağzı sıkıca kapatılır. Karanlık ve serin bir köşede 1 ay bekletilir. Sirke elde edilir.
Yani eğer aşkını alır, olduğu gibi tıkıştırırsan bir kavanoza, bir güzel ağzını da kapatırsan sirken hazır. Bekleyeceksin sadece. Biraz çeşni katarsın ya da katmazsın. Herhangi başka hiç bir işlem yapmıyorsun. Karanlık ve serin bir ortam yeterli. Yok güneş görsün, yok havalandırayım… Uğraşma, özen gösterme vesaire yok! Küpünü edineceksin sadece. Bir de unutma; keskin sirke, küpüne zarar! Sirke son derece faydalıdır ama. Yabana atmamak gerekli. Tüm mikropları, kötü kokuyu, negatif enerjiyi uzaklaştırmak için sirke bir numaradır. Her evde bulunmalıdır.
Aşkı biraz daha allayalım, pullayalım madem. Şarap da üzümden yapılıyor. Rakı da. Konyak da… Yapılışı da, saklaması da, tüketmesi de özel şartlara bağlı bunlarda. Aşkın bu hallerinin de özel damıtma işlemleri, özel haznelerde yıllandırma, saklarken özel koşulları mutlaka muhafaza etme gibi temel bazı şartları var. Sonuçlar muhteşem. Ortamı da ekledik mi… Ohh, tadına doyulmaz! Bu tarz aşk mamullerinin tümünün, yanında iyi giden mezesi, peyniri ve elbette muhabbeti de var, içmesinin usulü de var. Aşkın böylesini içmesini bileni olduğu gibi, bilmeyeni de bulunur malumunuz. Aşk ehil olmayan ellerde arıza çıkartabilir bu durumda. Sonrasında insanın çekmediği sıkıntı, ağrı, sızı kalmaz. Yine de aşkın böylesini yürek daha bir arzular. O da lazımdır. Az biraz karda yürüyüp, izimi belli etmeyeyim dersen, şık bir likör de çıkartabilirsin aşktan. Veya şıra yapar, bırakırsın. Arzuna bağlı. Sonuçta bozacının şahitliği hep sana düşer ama bilesin.
Aşkın bir başka masum çıktısı ise pekmez. Pekmez son derece faydalı. Aşkının şırasını, kısık ateşte biraz kaynat. Pekmez toprağı koyacaksın ama ve köpüklerini almayı da unutma. İstersen pestil de yaparsın aşkından. Mis gibi. Pekmez bulamacına nişasta veya un ekliyorsun ama belli bir oranda. Aşk pestilinin en büyük inceliklerinden biri de, ara mamulünü tahta kerevet veya kaput bezi üzerine ince bir tabaka olarak yayacaksın. Cevizli muska, hapsa, kesme… Bunlar da aşktan çıkar. Hoşaf da olur aşktan. Olur da olur yani.
Demedim mi size, aşk üzümdür diye. Ortamına göre, işlemlere göre aşk; yani üzüm, çeşit çeşit hale dönüşür ve bunları yemesi de, içmesi de insan vücudu için gereklidir. Aşkı doğru dürüst bir şeylere dönüştürmek epeyce bir ustalık ve incelik gerektirir sadece. Bana sorarsanız, yine de üzümünü yiyip, bağını fazla kurcalamamak lazımdır. Afiyet olsun.