Yurtdışında Eğitim Almalı mıyım?

By Didem Bektaş

eğitim, kariyer, yurtdışı

Herkes çocuğunun iyi bir geleceği olsun ve iyi bir eğitim alsın ister. Her ülkede eğitim sistemi farklıdır tabii. Bizim ülkemizde liseden başlayan kaliteli eğitim arama süreci hiç bitmez. Hayatımızın belki en büyük ve önemli kısmını kaplar. Alınacak eğitim türüne karar verilir, meslek seçilir ve bu doğrultuda eğitim veren bir liseyi kazanmak hedeflenir. Rutin sınavlar ve prosedürler sonrası dereceye girilir ve lise hayatı başlar. Buradan da aynı olaylar üniversite sonuna kadar yaşanır.

Yurt içi veya yurt dışında mı eğitim alınmak istenildiğine karar verilir. Burs programları, Erasmus programı, Work and Travel gibi çeşitli seçeneklerle birlikte yurt dışı eğitimleri cazip gelebilir. Yabancı üniversitelere hazırlayan kurslar, eğitim kurumları oldukça çeşitli. Veya kendi ülkenizde eğitim veren yabancı eğitmenleri olan bir kurumu da tercih edebilirsiniz, bu tamamen size kalmış. İnsanlarda genel bir kanı var. Yabancı bir okulda okursam ve mezun olursam, bana açılmayacak kapı yok, diye düşünülür. İstediğiniz okulu bitirin, yeterli bilgiyi ve beceriyi alamadıysanız, yeteneğiniz yoksa ve şansınız da yoksa maalesef peki bir yere ulaşamazsınız.

Tabii aksine kararlı, istekli, azimli ve öğrenmeye açık biri, gider oradaki eğitim kurumunda başarı tablosuna da girer, kendine bir hayat da kurar, yabancı dil de öğrenir, dereceyle mezun olur ve hatta çok iyi bir şirkette işini bile garantiler. Eğer gerçekten kararlı ve çok istekliyseniz, hiç durmayın.. Farklı bir yer görün, kültürünü öğrenin. İnsanlarıyla kaynaşın. Felsefeniz gelişsin, siz gelişin. Lisede kolej eğitiminizi yabancı bir ülkede alabilirsiniz.

Üniversiteye direkt orada başlayabilir veya ülkenizde okuyup bir dönem boyunca Erasmus öğrenci değişim programı ile yurt dışında okuyabilirsiniz. Yüksek lisans, master veya doktor programlarınızı veya en son stajınızı orada yapabilirsiniz. Orası dediğim hayalinizdeki ülke. Hem gideceğiniz okulu önceden de iyice araştırmanı önemli. Gerçek ve ciddi bir eğitim kurumunda, eğitmenlerin profesör, doçent gibi unvanlara sahip olmasına, mesleklerindeki dünyaca ünlü başarılarına, okulun ünü ve başarı geçmişine dikkat edin.

Sonradan pişman olacağınız bir kurum ve veya bölüme asla girmeyin. Yurt dışı eğitim danışmanları da size yardımcı olabilir. Hani bir zamanlar doğru üniversiteye ve bölüme yerleşmek için rehber hocalar çadırlarda toplanıp, öneri ve danışmanlık hizmeti veriyordu ya. Yurt dışı eğitimi almanıza da bu tür danışmanlık kurumları yardımcı oluyor, sizi hedefleriniz doğrultusunda yönlendiriyorlar. Bu gibi mühim kararları alırken kesinlikle aile, eş dost fikri almayın. Profesyonel kişilerden destek alın.

Bu sizin hayatınız sizin geleceğiniz sizin hedefiniz ve sizin önce kendi başınıza vermeniz gereken bir karar. Belki de hayatınızın dönüm noktası olacak bu karar. İyi bir eğitim ve şansla birlikte iyi de bir şirkette kendinizi kanıtladığınızda hayatınız kurtulur. Konuya geri dönelim.. Yurt dışında eğitimin getirileri ve götürülerini bir yere yazın ve oturup sakince düşünün.. Acaba siz bunu gerçekten çok istiyor musunuz ve başaracağınıza inanıyor musunuz? Cevap, evet ise, hiç durmayın ve gerekeni yapın.

İyi bir eğitim almanız dileğiyle.. Lütfen bu konudaki fikirlerinizi benimle paylaşın sevgili okurlarım.. Hoşça kalın..

Didem Bektaş

About the author

Didem, hayatı ve hayata ait olan şeyleri hayal gücüyle pekiştirerek irdelemeyi sever. Yazı yazmak ve resim yapmak başta olmak üzere sanatsal çalışmalarda bulunmak en büyük hobileridir. Doğada yapılan her şeye bayılır. Hayat dolu ve renkli bir kişiliğe sahiptir.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}