Aspirin’ i yıllardır bir ağrı kesici kullandık. Son yapılan araştırmalarda Aspirin’ in kanseri önlediği iddia edildi. Peki gerçekten aspirin kanseri önlüyor mu?
Kanserin akut bir hastalık olmadığı uzun sürelerde vücutta gelişen birçok kişisel ve çevresel risk faktörlerinin hücresel düzeylerdeki etkileriyle ortaya çıktığı aşikar bir şekilde bilinmektedir. Bu etkilerin enflamasyon zemininde gelişen bir süreç olduğunda birçok bilimsel çalışmalarda yayınlanmıştır.Bu süreç kişiden kişiye değişmekle beraber 1 ile 40 yıllık bir sürede olabilir. Uzun yıllardır hücrelerde anti enflamatuar etkisini bildiğimiz aspirinin de kanser riskini ve kanserin yayılma riskini azalttığı son çalışmalarla bir kez daha teyit edilmiştir.
Aspirinin faydaları olduğunu bilmekteyiz… Özellikle kalp ve damar sağlığı açısından olumlu etkileri kanıtlanmış. Peki aspirinin zararları mı çoğunluktadır ? yoksa faydaları mı çoğunluktadır?
Her ilacın olduğu gibi aspirinin de özellikle bazı risk grubu hastalarda yan etkisinin olduğunu biliyoruz. Bu risk grubu özellikle yaşlı peptik ülseri ve kanama riski olan hastalardır.
Bir çok yan etkisini bildiğimiz ilaçlar hekim tarafından yarar zarar oranı değerlendirilerek gerek görüldüğünde hastaya verilir.
Kanserle mücadelede aspirin kullanımı ( mg) nasıl olmalıdır ?
Aspirin kullanmasında tıbbi sakınca olmayan ailesel barsak kanseri ve diğer(adenokarsinom) kanser riski olan kişiler günde 75-100 mg kullanmalıdır.
Aspirini düzenli mi kullanmamız gerekiyor ve günlük alınması
gereken doz miktarı nasıl olmalıdır?
Düzenli olarak günde 75-100 mg ve üzeri aspirin 10 yılı aşkın sürelerde kullanılmalıdır.
Yapılan araştırmalarda aspirin ölümcül kanser riskini azalmakla beraber, diğer bir çok hastalığa bağlı ölüm risklerini de önemli ölçüde düşürdüğü savunuluyor.
Yapılan major çalışmalarda yapmış olduğu etki sayesinde kardiovasküler hastalık yanında adenokarsinom tipindeki özellikle gastrointestinal sistem kanserlerini azalttığı gösterilmiştir.Kanserin görülme sıklığını %42 kanserin uzak organlara yayılma riskini(metastaz) %50 azalttığı yapılan çalışmalarda rapor edilmiştir.
Aspirinin önleyici etkisi en çok hangi kanser türlerinde görülür?
Adenokarsinom tipi olan özellikle barsak kanserleri ve diğer bölgedeki kanserleri olumlu olarak etkilemektedir. Adenokarsinom tip kanserlerin sık görüldüğü bölgeler daha çok mide, barsak ve diğer sindirim sistemi organlarıdır (Pankreas,safra kesesi ve karaciğer). Diğer kanser tipleri üzerinde pek olumlu etkileri görülmemiş
Hangi yaşlarda kullanılması tavsiye edilir? Başarı oranını ölçecek belli bir yaş sınırlaması var mıdır?
Bu yapılan çalışmalarda herhangi bir yaş sınırlaması ve cinsiyet sınırlaması yok en çok fayda sigara içen hastalarda görülmüş.
Aspirinin mideye zarar verdiği söylenir. Peki uzun vade kullanılacak aspirinin olumsuz etkilerinden kurtulmak için yanında önerilen takviye bir besin maddesi ya da koruyucu var mıdır?
Daha öncesinde de belittiğimiz gibi aspirinin peptik ülserli ve kanama riski olan hastalarda kullanılmaması veya doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Anti ülser ilaçlarla kombine edilerek doktor kontrolünde hasta kullanabilir.
Barsak kanserine yakalanma riskini yüzde 50 oranında düşürdüğü söyleniyor. Bu doğru bir bilgi mi?
Adenokarsinom tip kanserlerin sık görüldüğü bölgeler daha çok mide, barsak ve diğer sindirim sistemi organlarıdır(Pankreas,safra kesesi ve karaciğer). Bu çalışmalarda barsak kanserini %40-50 oranında azalttığı ve kanserin uzak organlara yayılma riskini(metastaz) %50 azalttığı gösterilmiş. Bu etkileri polip zemininde gelişen ailesel barsak kanserlerinde özellikle 40 yaş üzeri hastalarda olduğunu biliyoruz .
Kanser tedavisi gören hastalara da önerilir mi?
Aspirin kullanma riski olmayan her kanser hastası kullanabilir. Bu çalışmanın en önemli verisi aspirini kullanan hastalarda kanserin uzak organlara yayılma riskini(metastaz) %50 azalttığı gösterilmiş .
Aspirin kullanmasında tıbbi sakınca olmayan, ailesel barsak kanseri ve diğer kanser riski olan kişilerin uzun süre kullanımı ile doktor uygunluğu alınması ile kullanması önerilir.
- Tansiyon Düşürücü
- Kaşıntı Kesici
- Güneş Yanıklarına Karşı
- Nasırlara İyi Geliyor
- Kalp Dostu ( Dozu önemli)
- Prostatı Önlüyor
- Alzheimer’dan Koruyor
- Kısırlığa İyi Geliyor
- Siğilleri Söküp Atmada Önemli Rol Oynuyor
- Felçten Korucu Özelliği Yüksek
Aspirinin Zararları
- Fazla doz kullanımı her koşulda olduğu gibi zararlı etkiler yaratabiliyor.
Sevgiler…
Berna