Prof. Dr. Bülent Tıraş Tüp Bebek İle İlgili Sorularımız Yanıtladı

By Yasemin Güneş

annelik, sağlık, tüp bebek

[highlight]TÜP BEBEK NEDİR?[/highlight]

Tüp bebek tedavisi hiçbir korunma yöntemi kullanılmamasına ve düzenli cinsel birlikteliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan alternatif bir tedavidir. Diğer üreme tedavileri arasında en başarı oranı en yüksek tedavi tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek, kadından alınan yumurtalar ve erkekten alınan spermlerin laboratuvar ortamında birleştirerek anne rahmine transfer edilmesini kapsayan bir tedavidir.

[highlight]TÜP BEBEK TEDAVİSİNE BAŞLAMANIN ŞARTI NEDİR?[/highlight]

Ülkemizde tüp bebek tedavisi için başvuran çiftlerin evli olması gerekmektedir. Çiftler düzenli bir şekilde birlikte oluyor ancak 1 yılı aşkın sürede gebelik sağlanamıyor ise gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra tüp bebek tedavisine başvurulabilinir. Kişisel blogum www.tupbebekklinigi.com adresinde bu konu ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

[highlight]TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE YAŞIN ÖNEMİ VAR MIDIR?[/highlight]

Tüp bebek uygulamalarında baba adaylarında yaş açısından bir sorun yoktur. Anne adaylarında ise tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar başarılı olur. Kadınlarda genelde 35 yaşından sonra doğurganlık özelliğinde azalmalar görülür. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde yaş çok önemli bir faktördür.

[highlight]TÜP BEBEK DENEMESİ BAŞARISIZLIK İLE SONUÇLANMIŞ İSE TEKRAR NE ZAMAN DENEME YAPILABİLİR?[/highlight]

Tüp bebek tedavisinin ne kadar süreceği kullanılan ilaçlara bağlı olarak farklılık göstermektedir. Anne adayının yaşı 35’ in altında ise ve tedavi başarısızlıkla sonuçlanmışsa 2 aylık bir aradan sonra yeni bir tedaviye başlanabilir. Ancak anne adayının yaşı 35’ in üzerinde ise 2 ay beklememek gerekir.

[highlight]TÜP BEBEK TEDAVİSİ EN FAZLA KAÇ DEFA DENENEBİLİR?[/highlight]

Tüp bebek deneme sayısı çiftlerin maddi ve manevi güçlerine bağlı olarak değişmektedir. Maddi imkanlar elverdiği takdirde deneme sayısında kısıtlama yoktur.

[highlight]TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE ÇOĞUL GEBELİK RİSKİ YÜKSEK MİDİR?[/highlight]

Tüp bebek uygulamalarında gebeliğin sağlanabilmesi için anne rahmine transfer edilen embriyo sayısı artıkça çoğul gebelik riski de artmaktadır.

[highlight]TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE DIŞ GEBELİK İHTİMALİ VAR MIDIR?[/highlight]

Dış gebelik rahim dışında başlayan gebelik şeklidir. Özellikle follop tüplerinde başlar. Tüp bebek tedavisinde dış gebelik olasılığı % 1 civarındadır. Özellikle tüpleri hasar görmüş anne adaylarında daha çok karşılaşılan bir sorundur. Anne adayları ağrı ve vajinal kanamalara maruz kalabilir. Dış gebelik gelişen kişilerde genellikle cerrahi işlemler gerekmektedir. Ancak gebelik çabuk fark edilir ise ilaç tedavisi ile önlenebilir.

[highlight]TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE DOĞAN BEBEKLERDE ANORMAL DOĞMA RİSKİ YÜKSEK MİDİR?[/highlight]

Doğal yollar ile doğan bebeklerde ne kadar anormal doğma riski varsa tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerde de o kadardır.

Bülent Tıraş
Prof. Dr. Bülent Tıraş

Preimplantasyon genetik tanı yöntemi ile bebeğin cinsiyetini belirlemek ve istenilen cinsiyette embriyoyu anne adayına transfer etmek mümkündür. Ancak ülkemizde cinsiyet tayini yapmak yasalarca yasaklanmıştır. Cinsiyet tayini cinsiyete bağlı gelişen hastalıklarda yapılabilir.

[highlight]ANNE ADAYINA TRANSFER EDİLEN EMBRİYOLARIN KALİTELİ OLMASINA RAĞMEN TUTUNMAMA NEDENİ NEDİR?[/highlight]

Embriyonun tutunmaması embriyo haricinde rahim ile alakalı sorunlardan da kaynaklanabilir.

[highlight]TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE DOĞAN BEBEKLER SAĞLIK AÇISINDAN RİSK TAŞIR MI?[/highlight]

Doğal yollar ile doğan bebekler ne sağlık açısından ne kadar risk taşıyor ise tüp bebek uygulamaları ile doğan bebeklerinde risk taşıma durumu aynıdır.

[highlight]PSİKOLOJİK ANLAMDA YARDIM TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE YARDIMCI OLUR MU?[/highlight]

Tüp bebek tedavisi uzun ve stresli bir tedavidir. Tedavi süresince özellikle anne adayının stresten uzak olması ve rahat olması gerekir. Bu nedenle uzman kişilerden psikolojik destek alınmasında tedavinin başarılı olması için yarar vardır.

Prof. Dr. Bülent Tıraş’a web sayfası olan www.bulenttiras.com aracılığı ile ulaşarak sorularınızı sorabilir ve yardım alabilirsiniz.

Yasemin Güneş

About the author

Kitap okumak ve makale yazmaktan hoşlanır. Seyahatlarde günlük tutmayı sever. Burcu vakit buldukça Kadinca.com online dergisinde yazmaktan çok mutlu oluyor.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}